Embriyoların Dondurulması

EMBRİYOLAR NEDEN DONDURULUR

Tüp bebek uygulamasında, transfer sonrası kalan iyi kalitedeki embriyolar dondurularak saklanabilmektedir. Taze uygulamada gebelik elde edilemez ise veya tekrar yeni bir gebelik istendiğinde, dondurularak saklanan embriyolar çözülerek transfer edilebilir. Bunun dışında, bazı riskli durumlarda gelişen tüm embriyoların zorunlu olarak dondurulması gerekebilir. Özellikle yumurta gelişimi için verilen hormon ilaçlarına bağlı olarak kadında yumurtalıkların aşırı uyarılması (OHSS sendromu) durumunda transfer yapılmadan tüm embriyolar dondurularak uygun başka bir zamanda çözülerek transfer yapılabilmektedir.

OHSS nedir ve nasıl önlenir?

OHSS Sendromunun ağır şeklinde hasta için ciddi komplikasyonlar olabileceğinden son yıllarda bu riskin olduğu vakalarda tüm embriyoların dondurulması önerilmektedir.

Kayseri de tüp bebek uygulamalarımızda bu strateji benimsenmiş olup  aşırı yumurta gelişimi durumunda risklerin ortadan kaldırılabilmesi için tüm embriyolar dondurulabilir. Riskin geçtiği 1 veya 2 ay sonraki dönemde dondurulmuş embriyolarınız çözülerek transfer edilebilir. Blastokist döneminde dondurulup çözülen embriyoların başarı oranı taze embriyo transferleri kadar yüksek olduğundan başarı şansı etkilenmemektedir. Rahim içi dokusunun (endometrium), embriyonun tutunması için yeterli kalınlıkta olmaması, transferi öncesi rahim içinde büyük polip, aşırı sıvı toplanması veya tüplerde sıvı izlenmesi durumlarında da embriyoların tümü dondurularak saklanıp bahsedilen patolojiler düzeltildikten sonra transfer planlanır.

Dondurulmuş embriyolarla elde edilen gebelik oranlarının taze uygulamadan farkı yoktur. Dondurulmuş embriyoların saklama süresi yasalar ile 5 yıl olarak sınırlandırılmıştır.