Piezo tüp bebek

Tüp Bebekte yeni teknikler

Yeni bir yöntem Piezo tüp bebek

Piezo elektriksel uyarı ile tüp bebek tedavisini ilk kez Tanaka isimli Japon bilim adamı azospermi erkeklerde öncü sperm olan yuvarlak spermin yumurta ile döllenmesinde kullanmış ve yüzde 8 civarında gebelik elde etmiştir. Son yıllarda ise özellikle yumurta rezervi az olan veya tekrarlayan başarısız denemeleri olan veya iyi kalitede beşinci gün blast embryosu olmayan veya 38 yaşından ileri kadınlarda yaş nedeniyle yumurta kalitesi iyi çıkmıyor ve yumurtalar döllenemiyorsa veya sperm sayısı az olan ve yumurtaların döllenemediği durumda sperm ile enjeksiyon önce Piezo ile yumurtalıklara uyarı verilerek yumurtanın zarı canlanır ve enerji aktarımı ile yumurtanın sperm ile dölleme kapasitesi arttırılabilir. Özellikle 2024 de yayınlanan yeni bir makalede yumurta döllenmesi iyi olmayan hastalarda döllenmenin piezo ile arttığı ve beşinci gün embryosuna gittiği gösterilmiştir.

Kalsiyum Ionofor

Kimyasal aktivasyon ise, mikro enjeksiyon işleminden sonra yumurta içindeki kalsıyum miktarını artıracak birtakım kimyasal maddelerin kullanılması işlemidir. Günümüz tüp bebek tedavisinde döllenme işlemi için en sık kullanılan kimyasal madde ise kalsiyum iyonofordur. Kalsiyum iyonofor, klasik tüp bebek tedavisi ya da tek başına mikro enjeksiyon tedavisi ile döllenme elde edilemeyen vakalarda döllenme elde etmek için kullanılmaktadır.

Kalsiyum iyonofor ile döllenme işleminde, öncelikle mikro enjeksiyon işlemi yapılır ve ardından yumurtalar kalsiyum iyonofor içinde birkaç dakika bekletilir. Bu işlemle sağlıklı bir döllenme ve dolayısıyla da sağlıklı embryo elde edilmektedir.

 

Akıllı tüp bebek

Embryo güvenlik kontrol sistemlerinde tüp bebekte yumurtası toplanan kadının eşinden alınan sperm ile laboratuvar ortamında çipler ile kontrol altındadır. Akıllı kısmı ise işaretlenen ve çiple takip edilen yumurtaların sperm ile döllenme zamanı ve inkübatörlere yerleşme süreleri bilgisayar ortamında takip edilir. Bu şekilde zamanında yapılan yumurta döllenmesi ile en iyi kalite embryo oluşması sağlanır. Yoksa yumurtaların belli bir zamanı geçerse döllenme oranı düşer ve embryo kalitesi azalır.

 

Termosafe Mikroenjeksiyon

Yumurtanın sperm ile döllenmesi mikromanipulator dediğimiz özellikli mikroskoplar ile gerçekleştirilir. Bu manipülatörlerin ısısı ve ortam pHı anne rahmini taklit eden ve yumurtanın strese girmesini engelleyen termosafe mikromanipülatör bulunmaktadır. Bu şekilde yumurtanın döllenme oranı artarken 5. Gün blastokist embryoya gitme şansı yüzde 20 diğer manipülatörlere göre artmaktadır.

Embryo detoks

Tüp bebekte yumurta ile sperm döllendikten sonra gebelik getirecek 5. Gün embryosu blastokist embryoya gitmek çok önemlidir. Embryolar eğer döllendikten 5. Güne giderken anne rahmini taklit eden inkübatörlerde takip edilir. Yeni bir solüsyon ve cihaz ile embryosu 5. Güne gitmeyen durumlarda embryo gelişim saffalarında embryonun ürettiği toksinleri zararlı maddeleri embryodan uzaklaştırıp 5. Güne gitme şansını arttıran yönteme embryo detoks denir. Özellikle tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında, tekrarlayan erken düşüklerde, ileri kadın yaşında, düşük yumurta sayısı olan kadınlarda embryo detoks faydalı sonuçlar göstermiştir. Özellikle embryonun tutunması için ortamda olması gereken GM-CSF isimli özel maddeyi içeren bu solüsyon ile tutunma oranını arttırmaktadır.

Histersokopik rahme çizik atılması veya embryo yapıştırma yöntemi

Genetiği normal ve anne rahmi en iyi şekilde hazırlanmasına rağmen bazen anne rahmi embryoyu yabancı cisim olarak görüp tutamaz. Bu durumlarda aslında ikinci transferi hemen ertesi ay yapıldığında anne rahmi embryoyu tanıyıp bağışıklık hücreleri hafızasına aldığından tutunma oranı artmaktadır. Bazen ikinci denemede de embryo tutunmaz. O durumlarda histeroskopik olarak rahme çizik atılabilir bu şekilde anne rahmine emryonun tutunması için bir cep oluşturulur ve bu cepte embryonun tutunması için özellikle maddeler salgılanır. Embryo yapıştırma veya glue ise tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında özellikle ileri kadın yaşında embryonun etrafındaki eksik olan hyaluronik asitten zengin özellikli bir solüsyonda bekletildikten sonra embryo transfer edilir buda embryonun tutunma oranını arttırabilir.

Ve tabiki yıl 2024 en güncel yöntem

Kendi geliştirdiğimiz rahmin tutunma durumunu arttıran ARES yapay zeka ile rahmin değerlendirilmesidir. Bu yöntemde transfer günü rahim iç duvarı ultrason ve doppler kan akımı ile  değerlendirilir daha sonra yapay zeka rahim ile ilgili tutunma oranı verir. Eğer rahmin kanlanması ve tutunma oranı düşükse embryolar dondurulur ve kanlanmasını ve yapısı düzeltildikten sonra embryo transferine geçilir.