Polikistik Over Hakkında Herşey

1.Polikistik Over Sendromu nedir?

Polikistik Over sendromu üreme çağındaki birçok kadını etkileyen kronik bir kadın hastalığıdır. Yumurta Sayısı Normal Sayıdan Çok Çok Daha Fazladır. Normal Şartlarda Bir Kadında 8-12 Sayı Arası Yumurtayı Bizler Normal Sayı Olarak Değerlendirirken, PKOS Olan Kadınlarımızla Bu Sayı Ciddi Rakamlara Dayanır. Öyle ki 117 Yumurta Topladığımı Bilirim. Bu Kadar Yumurta Sayısına Sahip Olunmasına Rağmen İşte Bu Yumurtaların olgunlaşamaması ve Çatlayamaması Durumudur Pkos.

2.Polikistik Over Sendromu belirtileri nelerdir?

Bizlere Sıklıkla Adet Düzensizliği, Tüylenme Şikâyeti ve Hızlı Kilo Alma Gibi Şikayetleri ile Başvuran üreme çağındaki tüm kadınlarda Kadınlar da Yaptığımız Ultrasonda Polikistik Over Görünümü Veya Hormonlarla birlikte Özellikle Amh Yani Yumurtalık Rezervinin 4 Den Yüksek Olduğunda Farkedilir Bu Sendromumuz. Ayrıca Guatr Veya Süt Hormonu Yüksekliği Gibi Ek Hastalıkları Da Mutlaka Ekarte Etmek Gerekir Keza Bu Hastalıklarda Pkosla Karıştırılabilir.

3.Polikstik Over Sendromu neden olur?

PKOS daha öncede söylediğim gibi kronik bir rahatsızlıktır. Aslında Anne Karnında Zaten Bu Sendromu Taşıyarak Doğar Kadın. Genetik ve çevresel faktörlerin etkisi bilinen en büyük sebeptir.

4.Dünyada ve Türkiye’de görülme sıklığı nedir?

Dünya Üzerinde 10 Kadından Birinde, Kendi Ülkemizde İse Görülme Sıklığı Yüzde 20lerde Yani Ortalama Her 5 Kadından 1 İnde Görmekteyiz.

5.Polikistik Overle kısırlığın ilişkisi nedir? Hamile kalınabilir mi?

 PKOS Tanısını Muayene ve Tetkiklerle Ortaya Koyduğumuz ve Ön Tedavimizi Planladığımız Çocuk İstemi İçin Gelen Çiftlerimizin %80’i De yaptığımız Tedavilerimize Olumlu Yanıt Verir ve Kendiliğinden, Doğal Gebeliğimiz Gerçekleşir. Fakat Bu Grubun Bir De %20’lik Bir Kısmı Vardır Ki Maalesef Yapmış Olduğumuz Tedavimize Olumlu Yanıt Verememektedir.

Bu Süreçten Sonra 2. Aşamamız Olan Yumurta Takibine Geçer, Yumurtaları İlaçlarla Büyüterek Çatlatır, Sperm Değerleri İyi ve Tüpler Açıksa Eşi ile İlişki Öneririz.6 Ay İçerisinde Çoğunlukla Yine Gebelik Elde Edebiliriz.

Bu Şekilde De Cevap Alamadığımız Gebelik Elde Edemediğimiz Grubumuza Tüp Bebek Tedavisi Başlarız.

Bizlerin tüp bebek hekimleri olarak en sevdiği gruptur PKOS grubu. Neden mi?

Bir Kere Rezerv Azlığı Gibi Bir Durum Yoktur Ki Bu Durum Gerçekten Çok Yorucu ve Meşakkatli Bir Tedavi Gerektirir. Yani Embriyo Elde Edeceğimiz Bolca Yumurtamız Vardır. Bizlere Sadece Bu Yumurtalarımızı Daha Da Kaliteli Hale Getirecek Tedavimizi Uygulamak Kalır.

Daha Sonra Da Topladığımız Yumurtaları, Yine Tedavimizle Daha Kaliteli Hale Getirdiğimiz Spermlerimizle En İyi Durumdaki Laboratuvar Şartlarında Bir Araya Getirdiğimizde Oluşturduğumuz En İyi Kalite 5. Gün Embriyomuzu Transfer Ederiz.

Ve Tabi Ki Gebeliği Yakalarız.

7.Polikistik Over Sendromu hamilelik sürecini nasıl etkiler?

Progesteron hormonu bazı anne adaylarında düşük olabileceği ve bu durumda düşük sebeplerinden biri olabileceği için progesteron desteği gerekebilir. Bu anlamda takip edilmesinde fayda vardır.

8.Polikistik Over Sendromundan korunmak için neler yapılmalıdır?

Kilo almamak, guatr ve süt hormonuna baktırmak, mümkünse vücut kitle indeksine uygun olarak kilosunun yüzde 10unu vermesi bu sendromlu kadınlarda oldukça fayda sağlayacaktır.

9.Polikstik Over Sendromuna karşı beslenme önerileriniz? Hangi besinler yenmeli, nelerden uzak durulmalı?

Bu sendromdaki kadınlarımıza önerdiğimiz Kilo Verimi ile Bizler Yumurta Kalitesinin 5 Kat Daha arttığını Çoğunlukla Gözlemleriz. Çünkü yumurta kalitesini artırmak önemli faktördür. Akdeniz Usulü Beslenmeyi Özellikle Tavsiye Ederiz. Daha Sonra Folik Asit ve D Vitamini Takviyeleri Öneririz. Pcos Gördüğümüz Çoğu Kadınımızda Özellikle D Vitamini Eksikliği Gördüğümüz İçin Bu Takviyeler yine çok Önemlidir. Birçok PKOS Grubu Kadınımızda Şeker Direnci Görmekteyiz. Bu Gruptaki Kadınlarımıza Da Şeker Direncini Düzenleyici İlaç Başlarız.