Tüp Bebek Tedavi Öncesinde ve Sonrasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavi yöntemleri gün geçtikçe geliştirilmektedir. Aynı şekilde Türkiye’de de tüp bebek tedavisinde oldukça başarılı gelişmeler ve ilerlemeler kaydedilmektedir. Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen anne ve baba adaylarının ilk olarak yapması gereken, bu tedavi süreciyle ilgili her türlü bilgiyi edinmesidir. Tüp bebek tedavisindeki gelişmeler, yenilikler, hangi tedavinin hangi hasta için uygun olduğu, tercih edilecek merkezin özellikleri, tüp bebeğin başarı oranları, ne zaman doktora başvurulması gerektiği gibi sorularda oldukça detaylı araştırmalar yapmalıları gerekir. Bu şekilde tedaviye başlarken, kafalarında soru işaretleri kalmayacak ve doktorla diyaloglar daha iyi bir düzeye taşınacaktır.

Bu durumun yerine getirilmesiyle, tüp bebek tedavisinde doğru orantılı olarak başarı oranı da artacaktır. Adayların, özellikle anne adaylarının tedaviye başlamadan ve tedavi sonrasında nelere dikkat etmesi gerektiğini bilmesi gerekir.

Tüp bebek başarı oranları hakkında bilgi almalısınız

Tüp bebek tedavisinde başarı elde etmenin anahtarı, anne adayının yaşı, yumurta sayısı, kısırlığın sebebi gibi faktörlerde sakladır. Bu sebeple de tüp bebek tedavisine başlayacak olan çiftlerin önüne başarı oranlarını gösteren bir belge sunulması gerekir. Adayların olması gerektiğinden daha umutlu, ya da daha umutsuz olmadan, realistik beklentilerle bu tedaviye başlanmalıdır. Bunun dışında adaylar, tercih ettikleri merkezlerin başarı oranlarını sorgulamalı, tam olarak neyin oranlarının verildiğini öğrenmelidir.

Sigara ve Alkol tüketimi kesinlikle bırakılmalı

Anne ve baba adayları, bu tedaviye başlamaya karar veriyse, alkolü ve sigarayı kesin bir şekilde bırakmalıdır. Mümkünse tedaviden 3 ay önce bu alışkanlıklardan uzaklaşmalılar.  Anne adayı, sağlıklı beslenmeye özen göstermeli. Vitaminlerini, minerallerini almalıdır. Bunun dışında; badem, fındık ve ceviz gibi kuru yemişeri de tüketmelidir. Tüketilen besinlerin hepsi taze olmalıdır. Saydığımız besinler, folik asit yönünden oldukça zenginlerdir. Bu sebeple bebeğin ana rahmine tutunması için oldukça büyük rol oynarlar.

Tüp bebek öncesi beslenme oldukça önemli

Mümkünse her gün taze sıkılmış portakal suyu içilmelidir. Anne adayının alması gereken vitamin ve mineraller, kapsül oarak değil, direkt olarak besinlerden alınmalıdır. Bu konudaki tek istisna folik asittir.  Bunun dışında tüketilmemesi gereken besinlere de dikkat edilmelidir. Örneğin; maydanoz, nane, dereotu ve kimyon bu dönem için önerilmez. Beslenmeyle beraber yüksek motivasyon ve stressiz olmak da bu tedavinin başarıya ulaşmasında oldukça rol oynar.

Tüp bebekte embriyo transfer aşaması çok önemlidir.

Tüp bebek tedavisinde embriyo sayısı ve kalitesi oldukça önem teşkil eder. Genelde tavsiye edilen embriyo transfer sayısı tektir. Embriyo transferi aşamasından sonra dinlenmeye ve ayağa kalkmayaya dikkat edilmelidir. Özellikle uzun yolculuklarlara çıkılmamalı, ani hareketlerden kaçınılmalıdır. Tedavi sürecinde ise fiziksel olarak ağır eylemlerde bulunulmamalı, yoğun tempolu, yorucu işlerden uzak durulmalıdır. Özellikle çok sıcak ya da çok soğuk havalara maruz kalınmamalıdır.

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler:

Tüp bebek tedavisi ardından kasık ağrısı:

Yumurta toplama aşamasından sonra ilk 1 hafta hafif kasık ağrısı olması normal kabul edilir. Ateş yüksekliği, karında şişlik, şiddetli ağrı olduğu taktirde mutlaka doktorunuza başvurunuz.

Gebelik testine yakın günlerde yaşanan kasık ağrısı hamileliğin oluştuğuna dair belirti verebilirken, adet başlangıcı için de işaret verebilir.

Tüp bebek tedavisi sonrası yaşanan kanama:

Embriyonun rahme tutunması sırasında pembe akıntı, kahverengi akıntılar görülebilir. Bu akıntılar normaldir.

Yoğun kanama, kıpkırmızı lekelenmeler olması durumunda zaman kaybetmeden doktorunuza görünmelisiniz.

Tüp bebek tedavisi sonrasında:

Embriyo transferi aşamasından sonra 1-2 gün istirahat ediniz.

Devamlı yatma halinde olmaya gerek yoktur. Ağır işlerden kaçınıp, kendinizi yormamaya dikkat edin.

1-2 gün sonra normal hayatınıza geri dönmenizde sakınca yoktur.

Ağır işler ve ağır kaldırma gibi eylemlerden kaçının.

Günlük olarak 2 lt sıvı tüketilmeye özen gösterin.

Beslenme önerilerine mutlaka kulak asınız.

İlaçları düzenli olarak, doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmaya özen gösterin.

Başka bir ilaç kullanmak gerekiyorsa doktorunuza sormadan kullanmayınız.

Bu bekleme döneminde yaşanabilecek karın şişkinliği, nefes darlığı, şiddetli kasık ağrısı, bulantı – kusma, ateş, vajinal kanama gibi sorunlarda tüp bebek kliniğine gidilmeli ya da aranarak bilgi alınmalıdır.

Bu dönemde oluşabilecek hafif şiddetteki ağrılar için doktorunuzun önereceği ağrı kesiciler kullanılabilir.

Tüp bebek tedavisi ardından beslenme:

En önemli öneri, günlük su tüketimidir. Günlük olarak en az 2-3 litre olmak üzere bol bol sıvı tüketmek gerekir. Ancak su, diğer içeceklerle beraber değil salt su olarak içilmelidir. Meyve suyu, çay, limonata, ayran, kola vs. şeklinde değil.

Çay ve kahveden uzak durulmaya dikkat edilmelidir. Kahveden olabildiğince uzak durulması, çayı da minimum oranda tüketmek yerinde olacaktır.

Protein ağırlıklı beslenmeye önem gösterilmelidir. Omega 3’ten zengin olması sebebiyle haftalık olarak 1-2 defa önerilen balıkların tüketilmesi uygundur. Balık kızartma olarak değil, bugulama ve ızgara olarak tüketilmelidir.

Süt ve süt ürünleri, dönüşümlü olarak kırmızı et ve beyaz et tüketimine de önem verilmelidir.

C vitamini bu süreçte de oldukça önemlidir. Kivi, ananas ve muz da tüketilmesi gereken meyveler arasındadır.

Sebzeler ise, haşlama olarak tüketilmelidir.

Folik asit bu dönemde çok önemlidir. Folik asit tabletleri alınmalı, folik asitten zengin fındık, ceviz, badem, yeşil yapraklı sebzeler, baklagillerde yeterli miktarda tüketilmelidir. Folik asit, rahme tutunma konusunda olduğu kadar, tutunduktan sonra bebeğin anne karnında gelişimi için de çok önemlidir.

Yüksek tansiyon, şeker hastalığı gibi ilave sorunları olan hastaların, kendilerine uygun bir beslenme programına başlamaları gerekir.

Tüp bebek tedavisi ardından adet düzensizliği, adet gecikmesi:

Uygulanan ilaçlar sebebiyle tedavi ardından gebelik oluşmazsa 1-2 ay adet düzensizliği oluşabilir.Çoğu zaman ilaca gerek kalmaz ve bu sorun kendiliğinden düzelir.

Adet gecikmesi halinde 10-14 gün beklemek gerekir. Hala adet olunmuyorsa, doktorunuzla bu bilgiyi paylaşınız.

Tüp bebek tedavisi ardından kist:

Tüp bebek tedavisinde yumurta toplama aşamasında büyüklüğü 15 mm ve üzerindeki yumurtalar toplanır. Geride kalan büyüklüğü 15 mm nin altında olan yumurtalar, tedavi ardından ultrasonda kist şeklinde gözükebilir. Genellikle 1-2 adet ardından bu kistler kendiliğinden kaybolur. Tedaviye gerek yoktur.

Tüp bebek tedavisi ardından gebelik testi:

Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda  B HCG ismi verilen gebelik testi yapılır. Genellikle anne adayları sabredemez ve idrar testi yaptırır. Erken yapılan testler yanıltıcı olabilir. Yani uygulanan ilaçlar sebebiyle hamilelik oluşmuş gibi bir sonuç çıkabilir. Ya da gebelik oluştuğu halde idrarda tespit edilemeyebilir. Gereksiz stres yaşanmaması açısından, esas test zamanı beklenmelidir.