Tüp Bebek Tedavisinde Kadının Yaşı

Tüp bebek tedavisinde başarıyı etkileyen en önemli faktörlerden bir tanesi kadının yaşıdır. Çünkü erkekte her 3 ayda yeni sperm üretimi olurken kadınlar doğduklarında yaklaşık 1 milyon yumurta ile doğar adet görmeye başladıklarında bu sayı 300000’e düşer ve menopoza kadar bu sayı 1000’e düşer yani kadın doğduğunda bir yumurta rezervi ile doğar ve bu rezervi üreme çağı boyunca her ay kullanır. Kadınlarda yumurta rezervi 35 yaşından sonra azalmaya başlar ve 40 yaşından sonra bu azalma hızlanır. Erkek için belirli bir yaş sınırı yokken 45 yaşından sonra tüp bebek tedavisinde başarı çok azalmıştır. En önemli nedeni yumurta elde edilse bile 38 yaşından sonra yumurtalıkların genetik yapısındaki bozukluklar çok artış gösterir. Anne adayının genetik yapısı normal olsa bile ileri yaşta yumurtalarda Down sendromuna neden olan genetik yapılar görülmeye başlar ve başarıyı azaltır.

Kayseri tüp bebek tedavisi yaptığımız hastalarda, kadının yaşı 38den fazla  ve birden fazla iyi kalitede embriyosu varsa embriyolara genetik tanı yapmaktayız.

Tüp bebekte başarısız olma durumunda bir sonraki adet ile yeniden tedavi başlanabilir. Çiftlerin 3 tüp bebek denemesinden sonra en az 4 kaliteli embriyo transfer elde edilmesine rağmen gebelik elde edilememesi durumuna tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı denir.