Tüp Bebekte Beslenme

AKDENİZ USULÜ BESLENME TÜP BEBEK BAŞARISINI ARTTIRIYOR

Kadın Doğum ve Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Gökalp Öner tüp bebek planlayan hastalara beslenme önerilerinde bulundu. Özellikle son yıllarda yapılan çalışmalarda beslenmenin gebelik oluşumunda önemini vurgulayan Prof. Dr. Gökalp Öner Akdeniz usulü beslenmenin tüp bebekte gebelik başarısını arttırdığını belirtti.

2018 yılında yapılmış çalışmanın sonuçlarına göre Akdeniz usulü beslenme tüp bebek başarısını arttırıyor ve Avrupa üreme tıbbı derneği de son sayısında tüm tüp bebek doktorlarına Akdeniz usulü beslenmeyi öneriyor.

Yapılmış çalışmada tüp bebek tedavisinden 6 ay önce Akdeniz usulü beslenme yapan kadınların tüp bebekle gebelik elde etme başarısını % 65-68 arttırmaktadır. Akdeniz usulü beslenmede balık, sebze, meyve, baklagiller ve zeytinyağı içermektedir. Yunanistan’da 244 ilk tüp bebek tedavisi yapılacak olan kadında yapılmış çalışmada Akdeniz usulü beslenme yapan kadınlarda tüp bebekle gebelik elde etme başarısı daha yüksek bulunurken daha ilginci sağlıklı doğum sonuçları da Akdeniz usulü beslenen kadınlarda daha yüksek bulundu.

Akdeniz usulü beslenmede sıklıkla domates, brokoli, lahana, ıspanak, soğan, havuç, Brüksel lahanası, salatalığı içeren sebze, elma, muz, portakal, çilek, armut, üzüm, hurma, incir, kavun ve şeftaliyi içeren meyveler, fındık, badem, ceviz, fasulye, bezelye, mercimek, bakliyat, yer fıstığı, nohut, patates, yulaf, pirinç, çavdar, arpa, mısır, buğday, kepekli veya tam tahıllı ekmek ve makarna, ve balıklardan somon, sardalya, alabalık, ton balığı, uskumru, karides, istiridye, yengeç ve midye önerilmektedir. Ayrıca tavuk, hindi, ördek, yumurta, peynir, yoğurt, sarımsak, fesleğen, nane, biberiye, adaçayı, hindistan cevizi, tarçın, biber, avokado, önerilmektedir. Zeytinyağı her öğün salatayla birlikte alınması gereken Akdeniz usulü diyetin en önemli parçasıdır.

Akdeniz usulü diyette kaçınılması gereken besinler şekerli patalar kremalar, gazlı içecekler, işlenmiş kırmızı et, rafine yağlar, margarin ve ekmek olarak sıralanmıştır.

Tüp bebek başarısını belirleyen en önemli faktör transfer edilecek embriyonun kalitesidir. Embriyonun kalitesini belirleyecek en önemli faktörler ise yumurtanın ve spermin kalitesidir. Yumurtanın kalitesini etkileyen faktörler arasında beslenmenin yeri de önemlidir. Özellikle Akdeniz usulü beslenme 6 ay sonra yumurta kalitesini arttırmaktadır.Makale İçerik Bölümü