Tüp Bebekte İlaçlar

Tüp bebekte amaç birden fazla yumurta toplamaktır.

Tüp bebek işleminde başarı şansını arttırmak için birden fazla yumurta geliştirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle büyütülecek yumurta sayısını arttırmak için hormon ilaçları kullanılmaktadır. Klomifen sitrat, letrozol, folikül uyarıcı hormon (FSH), insan menopozal gonadotropini (HMG), rekombinant luteinizan hormon (rec-LH), gonadotropin salgılatıcı hormon analoğu (GnRHa), gonadotropin salgılatıcı hormon antagonistleri, insan koriyonik gonadotropinleri (HCG veya rec-HCG) gibi ilaçlar, tek olarak veya birlikte kullanılabilmektedir. Ağız yoluyla veya cilt altı enjeksiyon şeklinde uygulanabilen bu ilaçların kullanılmasındaki amaç yumurtaların kontrollü şekilde büyütülmesini sağlamaktır.

İlaçların yan etkileri nelerdir?

Bu ilaçların kullanımı bazı hastalarda hafif yan etkilere neden olabilir. Yeni teknoloji ile üretilen hormonlar sayesinde cilt altına enjekte edilebilen ilaçlar kas içi enjeksiyona bağlı riskleri belirgin olarak azaltılmıştır. Enjeksiyon yapılan cilt altı bölgelerde kızarıklık ve kaşıntı nadiren izlenir. Genel yan etkiler arasında baş ağrısı, ruh halinde değişiklikler, karında şişkinlik, göğüslerde hassasiyet, sıcak basması ve nadiren alerjik reaksiyonlar gözlenebilmektedir. Yumurta toplama sonrası kullanılacak vaginal jel veya kapsüller vagende hafif yanma ve kaşıntı yapabilmektedir.

Tüp bebekte ilaç tedavisi ne kadar sürer ve takibi nasıldır?

Tüp bebek tedavi protokolleri belirlenirken, yumurtalık rezervi, kan hormon değerleri ve boy/kilo oranı dikkate alınmakta ve ayrıntılı muayene ve ultrasonografik incelemeler sonucunda hasta için en uygun tedavi protokolü belirlenmektedir. Kısa tedavi protokollerinde (antagonist protokolü) yumurta gelişimini sağlayacak hormonlara adetin ikinci veya üçüncü gününden itibaren başlanmakta; yumurtalığın kendi salgıladığı hormonları kontrol etmeye yönelik baskılayıcı ilaçlar ise tedavinin genellikle 6.-7.günlerinde eklenmektedir. Kısa protokol toplamda 12 – 14 gün sürmektedir. Günümüzde daha nadir kullanılmakta olan uzun tedavi protokolünde ise cilt altı enjeksiyon şeklinde kullanılan baskılayıcı hormonların yaklaşık iki hafta süre ile kullanılmasını takiben yumurta büyüten hormon ilaçları başlanmaktadır. Tedavinin bu ikinci bölümü yumurta gelişimine bağlı olarak yaklaşık 10 – 12 gün sürebilir. Uzun protokol toplamda 3 hafta sürmektedir. Hangi tedavi protokolünün hangi hasta için uygun olduğuna tüp bebek hekimlerinin ortak toplantısı ile karar verilmektedir.

Folik asit neden kullanılır?

Folik asit kullanımının gebelik oluşumu üzerine katkısı olmamakla birlikte özellikle bebeklerde oluşması muhtemel nöral tüp defektlerini önlemek amacıyla tedavinin hazırlık döneminde, doktorunuzun belirlediği folik asit preparatı kullanması istenmektedir. Üreme sistemine ait var olabilecek enfeksiyonları gidermek için tedavinin ilk gününde, antibiyotik tek doz olarak kullanılır.

Kayseri tüp bebek uygulamalarımızda sıklıkla kısa tedavi ve bazen önceki ay ön tedavi  uygulamaktayız. Böylelikle yumurtaların daha kısa süre ve mümkün oldukça en az en az dozla uyarılmasını sağlamaktayız. Yumurta toplama öncesi kısa süreli antibiotik tedavisi ile vajinal enfeksiyonları ortadan kaldırmaktayız.