Tüp Bebekte Yumurta Takibi

Tüp bebek tedavisinde yumurta takibi sırasında ve sonrasında yakın takip gerekmektedir. Hormon uygulaması neticesinde gelişen yumurtalar vajinal ultrasonografi ile takip edilir. Ultrasonografi yapılan günlerde aynı zamanda kan testi de yapılmaktadır. Ultrasonografi ve kan testi sonuçlarına göre günlük ilaç dozları belirlenmektedir.

Bazı hastalarda yüksek doz ilaç kullanılmasına rağmen yumurtalıklar cevap vermeyebilir ve folikül gelişmeyebilir. Ayrıca çok sık takibe rağmen tedavi sırasında henüz yumurta toplama işlemi yapılmadan erken dönemde foliküller çatlayabilir. Takipler sırasında yumurta gelişimi olmaz ya da folikül veya foliküllerin erken çatlaması söz konusu olursa tedavi iptal edilebilmekte ve yumurta toplama işlemi yapılmamaktadır.

Kan değerlerinin takibi de yumurtalar hakkında ön fikir verebilir ve tedavi bir sonraki ay tekrar planlanabilir.

Ayrıca, kullanılan hormon ilaçlarına bağlı olarak yumurtalıkların aşırı uyarılması (ovarian hiperstimulasyon sendromu) açısından risk olduğuna karar verilirse bu tedavide elde edilen embriyolar, riskin olmadığı bir başka zamanda transferi yapılmak üzere dondurularak saklanabilir. Doktorunuz böyle bir risk durumunda sizi bilgilendirecektir.

Kayseri tüp bebek uygulamalarımızda yumurtaları olgunlaştırma ilacı farklı kullanılarak ve embriyolar dondurulup daha sonra transferi planlanarak OHSS’e önlenebilir.